söndag 14 juli 2013

Djursholm, en oskriven lag om framgång

Även för dem som har problem under uppväxten i Djursholm går det ofta bra senare i livet. Det finns stöttande nätverk, mycket självförtroende, nästan en oskriven lag om framgång. Men sociala problem finns förstås också här i Sveriges rikaste område.Alkoholmissbruk är det vanligaste problemet, säger Margareta Heimer, socialdirektör i Danderyd. Maria Korpskog har intervjuat henne i en artikel som vi skrivit tillsammans i Socionomen. Den kan du läsa här. I papperstidningen finns sedan också en fördjupande text just om missbruk och en om vårdnadskonflikter i Djursholm/Danderyd. Det kan bli hårda sådana när det finns mycket pengar att bråka om och en fin fasad rämnar.

En sak som är speciell i Danderyd är att gruppen adopterade är större än riksgenomsnittet, även om antalet adoptioner nu minskar dramatiskt i hela landet. Resursstarka föräldrar finns på plussidan men det är också en riskfaktor att växa upp i en högpresterande miljö.
– Det finns så starka förväntningar på att bi lyckad och duktig. Det kan vara tufft för ett barn som varit med om flera separationer, säger familjerättssekreteraren Nina Stenbom i min text.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera här