torsdag 28 juni 2012

Sjönära byggande allt mer riskfyllt


Medan regnet hällde ner utanför fönstret satt jag och skrev det sista på en text om översvämningsrisker som jag gjort tillsammans med Maria Korpskog. Kommunerna runt Sveriges största sjö har beställt och finansierat en studie gjord av Karlstad Universitet - ”Kartering av översvämningsrisker vid Vänern”.
Klimatförändringarna gör att det regnar mer och häftigare samtidigt som det blåser mer. Extremt höga vattennivåer kommer att bli vanligare. Politikerna i Karlstad kommun är mycket medvetna om det här, de måste vara enda kommunen som har en anställd med titeln översvämningssamordnare. Just nu jobbar man tillsammans med landstinget för att översvämningssäkra sjukhuset.
Samtidigt bygger Karlstad kommun nytt i lägen nära vatten. För det är där folk vill bo.
Leif Gustavsson som är beredskapsdirektör vid Länsstyrelsen i Värmland skulle vilja se kunnigare och mer medvetna husköpare. De betalar för att få bo fint och säger sig villiga att stå risken. 
– Men det där är bara aktuellt så länge solen skiner. När sedan just deras källare blir översvämmad ringer de direkt till 112 och kräver hjälp, säger Leif Gustavsson. 

Bilden har inget med Vänern eller Klarälven att göra, den visar ett fantastiskt vackert vattendrag - Pärlälven i Lappland där man kan fiska harr.

Läs mer i höstens första nummer av Dagens Samhälle som kommer den 9 augusti.