onsdag 6 mars 2013

Vad har tiggarna för val?

Ingen kan längre undgå att se dem. Tiggarna finns vid varje T-baneuppgång. Varför är de här? Många är romer från Rumänien, många kan varken läsa eller skriva, deras dåliga utbildning gör att de bara kan få enklare jobb i jordbruket i Rumänien under sommaren.


Vad har vi för val? Ska vi stjäla och råna, då är det bättre att komma hit och tigga, säger Stefan 18 år, rom  från södra Rumänien. Han har bara gått ett år i skolan och tigger på tunnelbanan från Hässelby in till stan tillsammans med sin två år yngre syster. Med sin morbror och en äldre bror bor de i en bil. De hoppas få ihop pengar till ett hus och en häst. De är barn i Europa. Just nu när vi träffar dem är de barn i Sverige. För mig är det omöjligt att inte beröras av deras fattigdom. Läs mer i kommande nummer av SocialQrage.
Ett jobb som inte hade gått att göra för mig och Maria Korpskog utan socionomen Cristina Bornea som själv är från Rumänien och tolkar åt oss.

PS. Den uppmärksamme ser att detta inlägg är skrivit INNAN DN hade sin jätteserie på samma tema. Det är urbra att DN gjort sina artiklar - de är välskrivna och enormt omfattande. Att vår artikel till SocialQrage var färdigskriven men inte tryckt innan DN:s publiceringar började bryr sig ju ingen annan än Maria, Cristina  och jag om. Men lite bitter får man tillåta sig att vara ibland över att vi inte jobbar med snabba "agensdsättande" medier.

PS.PS. Cristina Bornea som tolkade har också gått SocialAktions skrivarcirkel. Såhär skriver hon nu om vad tiggeriet gör med oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera här