onsdag 17 oktober 2012

Bregott eller Becel?

Nya Skollagen säger att skolmaten ska vara näringsriktig. Vad det betyder är inte närmare definierat. Livsmedelsverkets rekommendationer har i alla fall fått en mer styrande roll. Det innebar att många skolor i Stockholm bytte ut Bregott  mot nyckelhålsmärkta alternativ som Becel när höstterminen startade. Enligt Livsmedelsverket äter de allra flesta barn idag för mycket så kallat mättat fett som de menar kan ge hjärt- och kärlsjukdomar senare i livet. Nu är det inte så enkelt att alla håller med om det här. Det finns forskare som hävdar motsatsen. Och så finns det en hel del föräldrar som tycker att barnen behöver Bregott för att bli mätta. De är dessutom skeptiska till tillsatserna i margariner. När Dagens Nyheter slog upp det här stort backade skolborgarrådet direkt. Så nu åker Bregott-askarna fram som ett alternativ igen. I alla fall i Stockholms skolor. I nästa nummer av Familjemagasinet försöker jag reda ut det här med olika fetter ganska ordentligt. Bland annat ställer jag Livsmedelsverket och Cecilia Blidö som är licensierad kostrådgivare och initiativtagare till bloggen Naturlig mat i skolan mot varandra. Döm själv vem som har rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera här