torsdag 19 december 2013

Evangelium enligt den fria rörligheten

Det hände sig vid den tiden att det utgick ett påbud om att alla måste köpa julklappar på det att inte tillväxten skulle stagnera. Några i den Europeiska gemenskapen hade inga pengar, men som tur var hade de sin fria rörlighet och for för att söka sin lycka någon annanstans. Josef från Rumänien, och hans trolovade Maria, som var havande, sökte sig därför till Stockholm, en kommun med rykte att vara rik, och levde där genom att samla andras tomburkar och tigga pengar. När natten kom då Maria skulle föda fanns det inte rum för dem på Stadsmissionens enda härbärge för EU-migranter, ”Vinternatt”. Förlossningsavdelningar var sedan länge överfulla och otrygga inrättningar. Så de slog upp sitt torftiga tält i närheten av det som kallades Heron City, ett köptempel. Alla ljus som glittrade, alla människor som skyndade förbi, här mitt i allt det rika och lovande, skulle deras barn födas.
I tältet intill bodde Kaspar, Melchior och Balthazar, tre utvisade män i väntan på avvisning. Men några herdar fanns inte, för de hade alla lagt ned sina gårdar och blivit upplevelseentreprenörer.  Och någon ängel sjöng inte, men skvalmusiken strömmade ur köptemplet.
Maria födde sitt barn, som var vackert och rosigt med kinder lika runda som Gustav Fridolins och hon lindade honom och lade honom i en kundvagn. Och precis då gick strömmen i hela Storstockholm, ett komplicerat ledningsfel som Fortum inte hade förutsett och bara de tre utvisade männens eld brann och folket övergav shoppingtemplen och samlades runt elden och Instagrammade fantastiska bilder. Och se, det var den allra första julnatten. Två nätter senare fick Josef och Maria en bussbiljett tillbaka till Rumänien av Socialjouren. Men länge, länge talade människor med varandra om det stora som hänt.

Maria Korpskog och Anna Fredriksson
Publicerat i Dagens Samhälle/Offside 13-12-18
Den 30:e Offside-sidan vi gjort i år. Nu tar vi två veckors ledigt. God Jul allihopa!

Och så bygger vi på med lite skryt 20140204, för den som ev läser ända hit ner. 
Idag var Offside på ledarsidan! På Gotland:) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera här